Rouw- en traumatherapie

Rouwtherapie 

Een geliefde, ouder, kind, familielid of vriend(in) verliezen die je nauw aan het hart ligt betekent een immens verdriet. Het is de ultieme keerzijde van liefde en hechting.

Verdriet komt met gevoelens zoals eenzaamheid. In het begin is dit gevoel zo sterk dat het zelfs niet in woorden uitgedrukt kan worden. De leegte die iemand of iets heeft achtergelaten is soms bijna niet te verdragen. Niemand kan deze pijn voor je overnemen.

Verlies betekent ook verandering en heeft daarom nood aan een rouwproces. Tijdens dit proces moet je leren ‘anders vast te houden’. Rouw verandert een mens immers, want na een verlieservaring wordt je nooit meer de oude.

Rouwen is dan ook een normale reactie op een nieuwe situatie. Een situatie waarin je veel steun kan gebruiken.

Heb je nood aan deze steun en begeleiding dan sta ik graag voor je klaar.

 

Traumatherapie

Verschillende ingrijpende gebeurtenissen kunnen leiden tot een trauma.  Slachtoffer zijn van geweld of mishandeling, iemand verliezen door overlijden of een scheiding of het beleven van een auto-ongeluk. Dit zijn één voor één traumatische ervaringen die een groot verdriet met zich meebrengen. De gebeurtenis weegt emotioneel zwaar op je en gevoelens van angst, verdriet, machteloosheid en woede overheersen. Het lijkt wel alsof je emotioneel alle controle bent verloren. 

Een trauma kan een éénmalige gebeurtenis zijn, maar het kan ook zijn dat de gebeurtenis zich herhaaldelijk afspeelt. Om je te beschermen tegen de gevoelens die ermee gepaard gaan, ga je jezelf beschermen. Je gaat bijvoorbeeld je gevoelens uitschakelen, veel piekeren, ontkennen of afstandelijk zijn.

De kenmerken van een trauma kunnen ook zijn dat je paniekerig bent in bepaalde situaties of dat je sommige situaties niet aankan en gaat overreageren. Eigenlijk heb je je eigen gedrag niet onder controle. Je functioneert niet goed omdat je vaak verstrooid bent en problemen hebt met concentratie. Dan heb je het gevoel dat je niet meer kunt denken, niets snapt en dat je niet meer vlot kunt reageren.

Tijdens onze sessies, gaan we het traumagevoel verwerken met o.a. EMDR. Ik ga je weer in contact brengen met de verdrongen herinneringen en gevoelens, waardoor je meer ontspannen gaat worden en de gebeurtenis minder emotioneel ervaren wordt.

 

Ik heb interesse

Heb je bij dit proces begeleiding nodig dan sta ik graag voor je klaar om samen dit nieuwe pad te bewandelen.

Contacteer mij