Dinsdag 04 augustus 2020
In deze onzekere tijd ligt de druk om het beste uit jezelf te halen hoog. Misschien ga je zelfs over jouw grenzen heen en geef je al je kracht weg.
Lees dit artikel en vind tips hoe je een burn-out kan voorkomen.
Sommige mensen werken onder het motto: veel geld verdienen met zo min mogelijk inspanning. Anderen willen zich bewijzen en het beste van zichzelf geven. Ze ‘smijten’ zich in de job met als doel als mens te groeien en bloeien.
Nu ontslag als een donkere wolk boven jou hangt kan je berusten in de situatie en je het slachtoffer voelen van die verdomde Covid-19 of je kan de koe bij de horens nemen en nog een versnelling hoger gaan. Met andere woorden: je gaat over je grenzen heen, in de hoop dat jij niet degene bent die de ontslagbrief in zijn bus krijgt.
Het is normaal dat je vecht voor jouw werk. Zeker als jouw job je voldoening geeft. Je wil je inkomen, je sociale contacten en structuur niet op de helling zetten. Dus steek je een tandje bij.
Soms heb je geen andere keuze, je werkgever verlangt gewoonweg dat je dit doet, onafhankelijk van wat jij wil en nodig hebt. Op die momenten is het een éénrichtingsverkeer van geven en nog eens geven. Denken we maar aan alle mensen die in de zorg werken en in zoveel andere sectoren. Zij hebben geen keuze willen ze hun job behouden. Ze moeten zich flexibel opstellen, doen ze dit niet dan betalen ze later de rekening. Gelukkig dat de mens veerkrachtig is. Maar, als je te hard en te lang aan de rekker trekt barst hij!
Geef je teveel en te lang al je energie weg dan is burn-out het gevolg. Een auto rijdt ook niet zonder benzine dus tank jezelf vol.
Een auto rijdt geen 24 uur per dag, ook jij kan geen etmaal lang onophoudelijk functioneren. Dus geef jezelf de nodige ontspanning en rust. Eet gezond en doe aan lichaamsbeweging. De beste benzine die er is!
‘Dat weet ik allemaal wel’ hoor ik je zeggen. Dit klopt, we weten goed wat gezond leven inhoud, alleen op momenten dat we onder druk staan vergeten we deze gouden regels.
Hou je doel voor ogen! Als jij je job wil houden om jezelf en je gezin te onderhouden, je carrière wil maken binnen je bedrijf of op de plek wil werken waar je nu bent is het belangrijk dat je niet ziek valt.
Hou dit doel dagelijks voor ogen. Weet dat je, als je voor maanden uitvalt (een gevolg van je burn-out en ja, zolang kan herstel duren!) je het risico loopt dat je je job en/of je carrière aan je neus voorbij ziet gaan. Juist datgene wat je wil voorkomen.
Dus: zorg voor jezelf! Houd focus op jouw doelen en vraag jezelf af: ‘Brengt dit gedrag mij dichter bij mijn doel?’ Is het antwoord ‘ja’, dan ben je goed bezig. Antwoord je ‘neen’, dan weet je wat jou te doen staat: rust, ontspanning, gezonde voeding en lichaamsbeweging.
We hebben allemaal 24 uur per dag. Wat je doet tijdens die uren is een keuze. Jij beslist of je voor de televisie gaat hangen, computerspelletjes speelt of een wandeling gaat maken.
Alleen jij kiest voor ongezond of gezonde voeding. Niemand kan rusten in jouw plaats. Jij hebt de keuze: kies datgene wat jouw energie geeft. Je hebt ze nodig om jouw doel te bereiken!
De mogelijkheid van een ontslag weegt zwaar. In onzekerheid leven is niet niks. De angst slaat toe. Je bent bang voor wat komen gaat.
Hoe kan je jezelf hiertegen wapenen? Wees voorbereid!
Vlak voor ons faillissement zag ik de bui hangen. Hoewel deurwaarders mij bevestigde dat het zo’n vaart niet zou lopen en we heelhuids uit de situatie zouden komen, verliep het anders. We raakten alles kwijt.
Maar, wat had ik gedaan? Toen het slechter begon te gaan, vroeg ik mezelf af: ‘Wat kan ik doen om een faillissement te voorkomen?, ‘Wat heb ik nodig om na een ondergang verder te kunnen?’
De eerste vraag beantwoordde ik door hard te werken en zuinig te leven. Het antwoord op de tweede vraag was lastiger. Ik besefte dat ik een andere richting uit wilde met mijn leven. De zaak was de droom van mijn man, niet de mijne. Ondanks dat ik nog zelfstandig was, stapte ik de VDAB binnen en informeerde ik naar opleidingen. Het kostte mij drie gesprekken om de bediende te overtuigen dat het nodig was voor mij om een opleiding te volgen, ook al was ik nog niet werkloos. Het was een moeilijke bevalling maar uiteindelijk kreeg ik mijn zin.
Tijdens de week zat ik de ganse dag terug op de schoolbanken. Thuiskomen betekende werken in het restaurant, tot ’s avonds laat met drie kinderen die ook tijd en aandacht opeiste. Na drie à vier uur slaap stond ik op om de zaak te poetsen. Eten, kinderen klaarmaken voor school en zelf vertrekken om mij voor te bereiden op een nieuw leven. Niet niks als je daarbij de financiële zorg moet dragen die loodzwaar aanvoelt. Toch hield ik het vol. Ik bleef ‘vechten’ om het restaurant te kunnen houden maar ik vond ook rust doordat ik de opleiding volgde en ik hierdoor voor een alternatief zorgde als de storm zou losbarsten. Het onweer sloeg in, kort maar krachtig! Op twee januari startte ik met mijn nieuw diploma in het ziekenhuis, en 7 januari was ik alles verloren en stonden we letterlijk op straat. Hoe moeilijk dit ook was, ik had een inkomen! Vaak heb ik gedacht hoe slim het was van mij om mij op het ergste voor te bereiden, de nodige stappen te zetten, de opleiding af te maken en werk te zoeken. Hierdoor had ik mijn leven in handen. Het was niet mijn ‘ideale’ job maar ik had er één en ik kon zorgen voor mijn gezin.
Wacht niet tot het te laat is! Het gevoel dat je zelf de touwtjes in handen neemt om je situatie veilig te stellen of te verbeteren, geeft jou macht. Je bent niet de speelbal van de omstandigheden. Een plan B geeft rust in je hoofd, ook al vraagt het al je energie van het moment dat je ermee aan de slag gaat.
Wacht niet tot het donker wordt: handel nu, nu er nog licht is en je kan kijken welke kant je op kan gaan. Ga en laat je niet overweldigen door de gebeurtenissen. Neem jouw leven in eigen handen.
Wil je graag meer tips? Die vind je in mijn boek 'Een stap uit de duisternis'. https://www.bol.com/nl/p/een-stap-uit-de-duisternis/9200000122612117/
Tijdens een gesprek kunnen we samen op zoek gaan naar jouw noden en mogelijkheden en geef ik jouw steun bij het voorkomen van een burn-out.