Maandag 14 februari 2022
Liefde betekent iets doen voor de ander zodat jouw inspanning het leven van jouw partner verrijkt en jij hierdoor voldoening ervaart. Elk van ons heeft een liefdestaal waarmee we onze gevoelens het liefst uiten, maar vaak is dit niet de taal van onze partner. De liefde kent 5 talen. Welke taal spreek jij?
Iedereen heeft behoefte aan liefde. In een relatie, vooral tijdens de verliefdheidsfase nemen we ons voor dat we er alles aan zullen doen om onze partner gelukkig te maken. Ondanks onze goede voornemens blijkt het in de realiteit toch vaak niet zo simpel te zijn.
Ik had laatst een koppel in therapie. De vrouw klaagde dat haar vriendinnen door hun partner overladen werden door cadeaus en bloemen en zij nooit eens iets kreeg. Haar echtgenoot keek haar verwonderd aan. ‘Helpen die mannen in het huishouden zoals ik?’ ‘Gaan zij voor hun vrouw naar de winkel?’ Nu keek de vrouw heel verwonderd naar haar man. ‘Nee, dat doen zij niet’. Wil je bloemen of wil je dat ik je help?
Waar wringt hier het schoentje? Ze spreken niet dezelfde liefdestaal. In deze casus spreekt de vrouw de taal van ‘cadeaus geven en ontvangen en de man de taal van ‘elkaar helpen en dienen’.
Hoewel ze beiden hun liefde voor de ander toonden, werd ze niet zo begrepen.
Wil je dat jouw partner ervaart dan je van haar/hem houdt, dan is het belangrijk dat we elkaars taal leren spreken zodat de liefde blijft stromen.
Er zijn 5 manieren om onze liefde uit te drukken. Je kan het vergelijken met taal. We hebben allemaal een moedertaal en hebben ons vaak nog één of meerdere talen eigen gemaakt. Binnen elke taal zijn er veel dialecten maar we begrijpen elkaar.
Laat we even kijken welke talen de liefde spreekt:
Samen zijn betekent tijd vrijmaken om de aandacht helemaal op de ander te richten. Tijd is ons kostbaarste bezit, tijd maken voor je partner betekent dan ook dat de ander belangrijk is. Samen zijn is niet hetzelfde als in elkaars buurt zijn. Het betekent aandacht schenken aan de ander door oprecht te luisteren zodat je de gedachten, gevoelens en verlangens van je partner begrijpt en begrip kan tonen voor de situatie waarin hij/zij zich bevindt. Graag bij elkaar willen zijn betekent dat de ander belangrijk is. Samen herinneringen opbouwen zorgt voor intimiteit. Als therapeute krijg ik vaak de opmerking ‘dat er geen tijd is’. We hebben het allemaal zo ontzettend druk maar liefde vraagt tijd, energie en inspanning. Soms moet je individuele activiteiten uitstellen of opgeven om liefde te kunnen ervaren en ze te laten stromen.
Opbouwende, bemoedigende woorden zijn die woorden die het beste uit de ander naar boven halen. Die doen groeien en het zelfvertrouwen een boost geven. Wanneer we ons wenden naar onze partner met positieve woorden dan spreken we ons vertrouwen uit in de ander. Tegelijkertijd is het een blijk van waardering voor de dingen die je goed vindt aan je partner. Met woorden uit je jouw waardering. Dit kan je rechtstreeks doen tegen de partner zelf, maar ook tegenover anderen kan je jouw waardering voor je partner uiten. Vroeg of laat zal je partner het wel te horen krijgen. Dit zorgt ervoor dat jouw positieve woorden een extra dimensie krijgen.
Sommige mensen ervaren liefde wanneer hun partner hen een handje toesteekt bij hun klussen. Wat vindt jouw partner fijn? Waarmee kan jij dienen? Wat heeft de ander nodig? Het is belangrijk om juist te weten wat je voor de ander kan doen om het leven aangenamer te maken. Bevraag je partner wat hij/zij nodig heeft en ga er niet vanuit dat wat jij belangrijk vindt dit ook voor je partner geldt. Zorg er wel voor dat het helpen van de ander niet gebeurt vanuit schuldgevoel, angst of wrok. Iets doen voor de ander betekent niet noodzakelijk dat wat je doet ook fijn vindt. Je doet het bewust om de ander gelukkig te maken, om te ondersteunen en je liefde te tonen.
Onze nood aan lichamelijk contact begint al van bij de geboorte. Mensen hebben aanrakingen nodig. Het is een manier om onze verbondenheid met de ander te tonen. Denk maar aan de handdruk die we (voor Corona) gaven als we mensen ontmoeten. Lichamelijk contact omvat veel meer dan vrijen. Het betekent elkaar zoenen, omhelzen, aanraken, handen vasthouden, een arm rond je heen. Elkaar aanraken betekent dat je jezelf emotioneel voor de ander opent.
Een geschenk geven betekent dat er aan de ander is gedacht. Bedenken wat je de ander zal geven, het geld eraan spenderen en de moeite doen om naar de winkel te gaan om het te gaan kopen geeft de ontvanger het gevoel dat er aan hem/haar wordt gedacht. Het zijn zichtbare en tastbare symbolen van de liefde. Als kind maakte we tekeningen om onze liefde te tonen, als volwassenen kopen we cadeaus en geven ook geschenken op belangrijke momenten in het leven zoals verjaardagen, huwelijken, geboortes enz. Niet alleen tastbare geschenken kunnen een uiting zijn van liefde, ook jouw aanwezigheid kan in moeilijke situaties het grootste geschenk zijn dat je kan geven. Sommige mensen vinden cadeaus ‘geldverspilling’, ze sparen liever. Op zich niets mis mee, maar als jouw partner het krijgen van cadeaus ervaart als een manier waarop jij jouw liefde kan tonen is het belangrijk om toch af en toe iets te kopen zodat je tegemoetkomt aan haar emotionele behoefte.
We hebben nu de 5 talen van de liefde kort overlopen. Maar hoe vind je nu jouw eigen taal en die van je partner? Simpel, beantwoord deze vragen en je vindt het antwoord.
Zet de 5 talen in volgorde naar belangrijkheid en bespreek het samen met je partner.
Liefde is datgene wat je voor de ander doet. Elkaar liefhebben is niet altijd gemakkelijk. Het vraagt inspanning en discipline. Het is een keuze. Heb je hierbij hulp nodig dan begeleid ik jullie graag bij dit proces.