Dinsdag 12 januari 2021

Jezelf zijn: hoe doe je dat? 7 tips om jouw masker af te leggen en in jouw kracht te staan.

Ken jezelf en durf jezelf te zijn.  Verstop jezelf niet en laat zien wie je bent.  Gemakkelijker gezegd dan gedaan?

Is het voor jouw elke dag carnaval?  Voel jij je , net zoals vele anderen, eenzaam achter jouw masker en durf je het niet af te zetten uit angst om niet meer geliefd te worden? Weet jij niet meer wie diegene is die achter het masker schuilgaat?

Ik geef jou 7 tips om jouw masker af te leggen waardoor jij in jouw kracht gaat staan.

 

Veilig achter jouw façade

Ik weet het, jouw masker afleggen zorgt voor angst.  Wat zullen de mensen wel niet van mij denken als ze zouden weten hoe ik werkelijk denk en wat ik echt wil.  Deze zin hoor ik dagelijks van mensen die uiteindelijk vechten tegen een depressie of burn-out.  Ook de man in de straat gaat eronder gebukt.  Maar weet je, mensen hebben altijd een mening en zullen dat ook blijven hebben, onafhankelijk of jij met of zonder masker door het leven gaat.  Maar is het belangrijk wat mensen van jou denken?  Heb jij hun goedkeuring nodig om het leven te leiden dat je wenst, om te zijn wie je werkelijk bent en je dromen te verwezenlijken?  Laat je angst los, en weet dat kritiek onvermijdelijk is, met of zonder masker.  Kies daarom voor jou authentieke ik.

 

Authentiek zijn

Zal ik jou iets verklappen?  Ik heb mij zelf jaren verborgen achter een masker, niet zomaar eentje, het was gemaakt van hard en dik materiaal.  Op het moment dat ik ervoor koos om mijn eigen leven te gaan leiden en mijn dromen waar te maken heb ik dit masker aan de kant gelegd.  Weg ermee! 

Ik heb het als een ui laagje voor laagje afgepeld.  Nu ligt hij ergens op een stortplaats, ver weg.         En ja, het was in het begin op momenten akelig om mij niet meer te kunnen verstoppen achter mijn masker, maar tegelijkertijd was het een bevrijding. 

Ik hoor het je al zeggen: gemakkelijk gezegd dat haar masker verdwenen is ze kan het niet bewijzen.  Toch wel, lees mijn boek ‘Een stap uit de duisternis’ en je zal weten wat ik bedoel.  Naakter kan ik niet zijn.  Als psychotherapeute stimuleer ik mensen om zichzelf te zijn, om in hun eigen kracht te staan en van hieruit te handelen.  Ik vind dat als je mensen wilt leren authentiek  zijn,  je het eerst zelf moet zijn, logisch toch?

Dus heb ik mijn masker afgezet.  What you see is what you get!  Ook in mijn job.  En ja, er zijn mensen die dit niet appreciëren, die mij overladen met kritiek maar wat geeft het.  Ik vind het spijtig dat deze mensen nog niet in staat zijn om  hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. 

 

Op je eigen benen staan

Verantwoordelijkheid nemen voor jouw eigen gedachten en gevoelens, je leven en wat je daarin al of niet doet is een must wil je authentiek zijn.

Het is niet gemakkelijk want je bent zelf verantwoordelijk voor de gevolgen van jouw keuzes, maar het is zeker de moeite waard.  Wanneer je anderen laat bepalen wat je wel of niet moet doen, geef je de verantwoordelijkheid voor je leven over aan iemand anders. De ander bepaalt hoe jij moet leven en werken.  Het voordeel is dat als het tegenzit je ook die ander de schuld kan geven.  Je nestelen in een slachtofferrol kan soms fijn zijn, maar nefast voor een authentiek leven.

 

Weet wie je wil zijn

Ja, niet makkelijk.  Het vraagt veel denkwerk.  Wat zijn je waarden en normen?  Wat vind je belangrijk in dit leven?  Welke dromen wil je verwezenlijken?  Wat wil je nalaten als je dit leven verlaat?  Vergeet niet dat je dit leven maar één keer kan en mag leven. 

Veel mensen zeggen: ‘Ik ben nu éénmaal zo’, ‘Ik weet niet wie ik wil zijn’, ‘Ik kan niet kiezen’, allemaal uitspraken die erop wijzen dat zij zich verschuilen achter een masker.  Zonde van de tijd en de energie.

Weet je wat mensen op hun sterfbed vaak zeggen: ‘Had ik maar mijn eigen leven geleid en niet dat van iemand anders’.  ‘Had ik mijn dromen maar waargemaakt’.                                                               Spijt komt altijd te laat of toch niet, wanneer jij beslist om vanaf nu je leven in eigen handen te nemen.

Beantwoord voor jezelf deze vraag ‘Waarom ben ik hier? Wie wil ik zijn als mens?  Vanuit het antwoord en jouw gevoel daarbij kan je bergen verzetten!

Het geeft niet wie je tot nu toe bent geweest, je kan er niets aan veranderen, jouw verleden ligt achter je.  Het gaat erom wie je in de toekomst wilt zijn en hoe je de rest van je leven gaat vormgeven.

 

Het zwarte schaap

Ik vertel graag de metafoor van het zwarte schaap.  De meeste schapen zijn wit en volgen hun leider die bepaalt waar de kudde naartoe gaat.  Met naast, voor en achter hen hun broers en zussen volgen ze de weg.  Maar weet je wat, ze zien enkel het achterste van hun voorganger en stappen in  zijn of haar uitwerpselen.                                                                                                                                                 Er zijn fijnere manieren denk ik om hun leven te leiden, namelijk als zwart schaap.  Wat is het voordeel van het donkere dier?  Hij of zij staat alleen en kan alle kanten opkijken en alle richtingen uitgaan die hij/zij maar wil.  Zijn of haar zicht is onbeperkt.  Nadeel is wel ( als je dit een nadeel vindt) dat hij alleen is en zelf moet beslissen waar hij naartoe gaat.  Hij kan bij een verkeerde keuze de schuld niet bij een ander schaap leggen, maar hij/zij kan groeien en leren van zijn ‘misstappen’.   Welk schaap wil jij zijn? 

 

Uit je comfortzone

Authentiek zijn betekent uit je comfortzone stappen. Het maakt je angstig omdat je kiest voor het niet behandelde pad. Je moet zelf de weg vrij maken en dat kost tijd, energie, en moeite maar het loont!  Onderweg moet je op jezelf vertrouwen, ook op moeilijke momenten.  En ja, je zal fouten maken, de verkeerde weg inslaan, maar weet dat je hieruit kan leren.  Fouten maken is onvermijdelijk maar gelukkig zijn het jouw fouten.  Wanneer je de ‘raad’ volgt van iemand anders kan je ook de verkeerde richting uitgaan en op de verkeerde plek terecht komen.  ‘Had ik maar niet geluisterd en mijn eigen gevoel gevolgd’ denk je dan, maar dan is het te laat.  Ik spreek van ondervinding, maar dit overkomt mij niet meer, die doelstelling heb ik althans. 

 

Voordelen

Inderdaad, er zijn heel wat voordelen verbonden aan het authentiek zijn:

  • Je wordt de beste versie van jezelf.
  • Je bent sterk en je staat in je eigen kracht.
  • Je leeft jouw leven en niet dat van iemand anders.
  • Je straalt zelfvertrouwen uit omdat je je ook zelfzeker voelt.
  • Je loopt over van energie omdat je de dingen doet die bij jouw passen.
  • Je kan jezelf zijn en hoeft niet na te denken over hoe je overkomt bij je omgeving.
  • Je bent oprecht en mensen weten wat ze aan je hebben.
  • Je trekt de mensen aan die bij jouw passen.

Alles heeft een keerzijde, ook authentiek zijn.  Het nadeel van jezelf zijn is dat je een grote verantwoordelijkheid hebt, je zelf bewuste keuzes moet maken (en dus veel denkwerk) en je niemand de schuld kan geven voor jouw fouten.

Bekijk het lijstje met de voordelen.  Het is veel langer dan de enkele nadelen wanneer je jouw masker aan de kant legt.  Neem al je moed bij elkaar en ga voor de voordelen!

 

Ik begrijp dat de weg naar jouw authentieke zelf moeilijk is.  Heb je hierbij hulp nodig?  Aarzel niet om mij te contacteren.  Ik begeleid je vanuit levens- en professionele ervaring.

Volg jij mij al op facebook zodat je als eerste de nieuwe blogs kan lezen?