Vrijdag 04 juni 2021

Leef jouw mooiste leven! Met deze 4 tips ontdek je hoe!

 

 

Iedereen wil gelukkig zijn en een fantastisch leven leiden.  Soms lukt het en lopen we over van geluk en enthousiasme.  Andere keren zitten we met onze handen in ons haar en weten we niet hoe het verder moet.  Met deze 4 handvaten help ik jou om (opnieuw) jou mooiste leven te leiden en gelukkig te zijn.

 

Wat zijn de ingrediënten voor een fijn en zinvol en gelukkig leven?

 

1. Ons verleden loslaten.

Wanneer onze rugzak gevuld is met stenen verloopt onze tocht moeizaam en zijn we ongelukkig.  We raken uitgeput en kunnen niet meer verder.

Stop, open jouw rugzak en haal de stenen er één voor één uit.  Bekijk wat jouw tot last is.  Waarover heb je nog verdriet?  Voel de pijn en accepteer dat verdriet onderdeel is van het leven. 

Op wie ben je nog boos?  Boosheid blijven koesteren heeft geen zin.  Integendeel, je geeft diegene waarop je kwaad bent nog steeds macht over je leven.  Jij laat hem/haar jouw gevoelens van dit moment beïnvloeden.  Is dit het waard?  Laat los door jezelf en de ander te vergeven.

‘Dit kan ik nooit’ hoor ik je zeggen.  Inderdaad, gemakkelijk is het op momenten niet.  Verkrachting, misdrijven, overlijdens door toedoen van een ander…. niets om even zomaar achter jou te laten.  Toch is acceptatie en vergeving de enige manier om los te laten. 

Vergeving is als de streep van rook die het vliegtuig achterlaat op weg naar zijn bestemming.  Heb je geen voeling met een vliegtuig omdat je te kampen hebt met vliegangst?  Denk dan aan een vlinder die zich vanuit zijn cocon gewurmd heeft naar een vrij leven.  Wat heeft hij hiervoor moeten doen?  Zijn veilige cocon achter zich laten.

 

Tip: Spreek en/of  schrijf over jouw verdriet, woede en angsten en zet ze van jou af!

 

 

2. Kom tot zelfinzicht.

Wat zijn jou mogelijkheden en talenten?  Waarin blink jij uit? Welke bezigheden maken jouw gelukkig?  Wat heb je te bieden? Welke normen hanteer jij in jouw leven?  Welke waarden gebruik jij in je leven als richtingaanwijzer zodat je de weg steeds terugvindt naar jezelf?

Op welke manier overstijg jij jouw angsten?  Bye the way, welke angsten beletten jouw om te doen wat je wil doen?

Het antwoord op deze vragen zorgt ervoor dat je kracht ontwikkelt op weg naar je doel.  Dit is de eerste motor die je nodig hebt om te vliegen.  Maar met één motor vliegen volstaat niet.  Een vlinder blijft niet in de lucht met slechts één vleugel.

 

Tip: Houd een dagboek bij.

Voordelen:

  • Je maakt je hoofd leeg.
  • Je schept orde in de chaos.
  • Je kan je emoties van jouw afschrijven.
  • Het geeft je veel zelfinzicht, datgene wat je nodig hebt om je doel(en)  te bereiken.

 

 

3. Neem verantwoordelijkheid.

Verantwoordelijkheid nemen betekent de energie aanwenden om de nodige stappen te zetten en gelukkig te worden.  Geluk komt immers niet uit de lucht gevallen.   We moeten er wel degelijk iets voor doen om het te bereiken.  Natuurlijk voel je je gelukkig wanneer je de lotto hebt gewonnen, maar zoals vele onderzoeken bevestigen is dit geluk maar van korte duur (+/- 1 jaar).  Het is niet blijvend.  Geluk dat je ervaart door zelf jouw leven in handen te nemen is duurzaam.  De keerzijde ervan is dat je er iets voor moet doen, namelijk zelf verantwoordelijkheid nemen.

Zonder wilskracht en verandering kunnen we niet groeien.  Hoezeer we ook weten welke talenten we bezitten, als we onze handen niet uit de mouwen steken bereiken we niets en komen we niet verder. 

Alleen wij zijn verantwoordelijk voor ons leven, niemand anders.  Inderdaad, soms voelt het fijn aan als je de verantwoordelijkheid op iemand anders kan projecteren.  Ons wentelen in zelfmedelijden geeft ons soms een goed gevoel, maar niet voor lang.  We zijn geen slachtoffers van anderen en/of van onze omstandigheden.  Op elk moment hebben we de keuze hoe we reageren op datgene wat ons wordt aangedaan en voor onze voeten valt.  Aan jouw de keuze.  Blijf je klagen en zagen of ga je dapper aan de slag en zet je de nodige stappen?

 

Tip: Zeuren brengt je nergens heen.  Stop er dus mee en zet die eerste stap! Neem verantwoordelijkheid om de situatie te veranderen of om, indien je dit niet kan, er uit te leren!   Je kan het best wel!  Geloof in jezelf!

 

Beide vleugels zijn nodig om te kunnen vliegen.  Beide motoren wekken de energie op die nodig is om op weg te gaan naar ons reisdoel.

 

4. Stel doelen!

Vliegen zonder cockpit is uitgesloten.  We moeten weten waar we naartoe willen.  Wat maakt mij gelukkig?  Wat wil ik bereiken?  Waarvoor en voor wie wil ik mij inzetten?  Welk project is zo belangrijk dat ik er al mijn tijd, aandacht en energie aan wil besteden? 

Op welke manier wil jij in het leven staan?  Wat wil je achterlaten als je deze mooie wereld zal verlaten?  Hoe wil jij herinnert worden?  Op welke manier wil je verder groeien? Veel vragen waarop jij alleen het antwoord weet.

 

Tip: Naar welke mensen kijk jij op?  Wat doen zij dat jij ook zou willen kunnen?  Wat hebben zij bereikt?  Bestudeer ze en leer van hen!

 

Elk onderdeel van het vliegtuig is nodig om jouw geluk te vinden. Een vlinder kan alleen het beste van zichzelf geven wanneer hij kan vliegen.  Alleen dan kan hij voor zichzelf zorgen en fladderen waarheen hij wil.  Ontbreekt er een vleugel dan raken we met het vliegtuig niet waar we willen zijn.  Zo ook is het in ons leven.  Wanneer we blijven hangen in het verleden en we niet weten wie we zijn, overweldigd zijn door angst en geen energie hebben om onze verantwoordelijkheid te nemen, is ons doel bereiken uitgesloten.  

Je weet nu wat er nodig is om jouw mooiste leven te gaan leiden. Kortom, om gelukkig te worden.  Ik herhaal het nog even: loslaten, inzicht in jezelf krijgen, verantwoordelijkheid nemen en een doel hebben om naartoe te leven, en deze ook te bereiken.  Therapie kan jou bij al deze stappen helpen.

Heb je hier nog vragen over? In mijn boek ‘Een stap uit de duisternis’ kan je heel wat antwoorden vinden.  Of stuur mij een mailtje, ik beantwoord ze graag!

https://www.bol.com/nl/p/een-stap-uit-de-duisternis/9200000122612117/

Je mag mij steeds bellen zodat we samen kunnen bekijken op welke manier ik jouw kan ondersteunen!