Woensdag 22 juli 2020

Psychotherapie: jouw roeispanen om verder te komen in je leven.

 

 

Ben je op het punt gekomen waarop je niet verder kan met je leven? Geen nood. In dit artikel geef ik je tips om jezelf los te maken en verder te gaan.

 

Help, ik zit vast!

Het gevoel hebben niet verder te kunnen, ik ken er alles van! In de periode na mijn depressie, faillissement en voor mijn echtscheiding zei ik tegen mezelf: ‘Ik kan niet meer!’ . Ik was als een boot die vastzat in het slib.

 

Hoe geraak ik eruit?

Om mezelf te bevrijden had ik mijn twee roeispanen nodig. De ene roeispaan stond symbool voor mijn verleden wat ik op dat moment nog met mij meesleurde (de dieperik in).

De tweede stond symbool voor mijn toekomst. Hoe wilde ik dat deze er zou uitzien? Wat waren mijn plannen en doelen?

Om te roeien is gebruik maken van twee roeispanen het efficiëntste om verder te komen. Natuurlijk, ik weet het wel. Ook met eentje dat je dan afwisselend gebruikt (de ene keer gericht op het verleden en het ander moment gericht op de toekomst) kan je je reis verderzetten. Comfortabel is het niet!

Optimaal reizen betekent  beide roeispanen gebruiken.  Je zal sneller aankomen waar je wil zijn met minder inspanningen.

Roei je met één spaan, zoals je focus leggen op jouw verleden of wend je al jouw energie aan om jouw doelen te bereiken terwijl je rugzak loodzwaar weegt? In dat gevoel draai je rond in cirkels en kom je niet aan de juiste aanlegplaats aan.

 

Help ik kom niet verder!

Geen paniek. Psychotherapie helpt jouw hierbij, ik spreek van ondervinding.

Intussen vind ik het als therapeute belangrijk om samen uit te zoeken wat de oorzaak is van jouw slecht voelen. Waardoor sta jij nu aan de oever? Met andere woorden: we duiken het verleden in en halen de obstakels boven water, zodat je er een heldere kijk op krijgt. De volgende stap is verwerking van trauma’s en/of negatieve gedachten die je over jezelf gelooft, aanpassen. Hoe verwerkte ik mijn trauma’s en help ik anderen hetzelfde te doen? EMDR is dé methode om komaf te maken met je verleden. Je herinneringen uitwissen lukt niet, maar je leert ernaar kijken zonder dat emoties je overspoelen. Is dat niet datgene wat we willen?

Daarnaast staan we stil bij jouw droomleven.  Hoe wil jij dat het eruit ziet?  Heel belangrijk om weten.  Als je ergens naartoe wil dan moet jouw gps toch ook een adres hebben, niet?  Dus, even denken en beslissen.  Niet gemakkelijk maar ik heb oefeningen om je hierbij te helpen.

 

Hoe ziet therapie eruit?

Verliesgericht (verleden) werken aan de hand van:

° EMDR: Eye Movement Desensitization and Reprocessing

° ACT: Acceptance and commitment therapy

° Cognitieve therapie

° Rouwbegeleiding

° Wandeltherapie

Toekomstgericht werken aan de hand van:

° ACT

° Oplossingsgericht begeleiden

° Gedragstherapie

° Angst reducerende technieken

° Stress managementstechnieken

° Mindfulness

° Wandeltherapie

Dit is een algemeen schema. Zit je vast in jouw relatie of heb je te kampen met stress en/of angsten of andere problemen dan zijn er andere technieken van toepassing zoals communicatietechnieken, angstmanagement enz. Mijn begeleiding pas ik aan naar de noden en mogelijkheden van de cliënt die voor mij zit. Verder werk ik zowel verlies- als toekomstgericht. Twee voor de prijs van één!

 

Zelfinzicht en verantwoordelijkheid

Net zoals een bloem aan de kant van de oever het in zich heeft om haar mooiste versie te tonen, zo zijn wij ook voorbestemd om het beste uit onszelf te halen en onze schoonheid en kracht aan onze omgeving te geven. Om dit te kunnen is het belangrijk dat we ons verleden loslaten door vergeving te schenken aan onszelf en de ander. We moeten de oever verlaten om op weg te kunnen gaan naar onze bestemming. Hiervoor hebben we twee sterke roeispanen nodig. Aan de ene kant hebben we nood aan zelfinzicht. Wat zijn onze mogelijkheden en hoe gaan we onze angsten overstijgen? Dit is de eerste roeispaan die ons de kracht geeft, op weg naar ons doel. Maar met één roeispaan roeien volstaat niet. De tweede omvat de energie die we krijgen op het moment we onze verantwoordelijkheid nemen. Zonder verandering en wilskracht kunnen we niet groeien en verder reizen.

Beide spanen wekken de energie op die nodig is om ons reisdoel te bereiken. Wel moeten we weten waar we naartoe willen. Wat wil ik bereiken, voor welk project ga ik me inzetten? Hoe wil ik verder groeien? Kort samengevat: hoe neem ik het heft in eigen handen? Wanneer we blijven hangen in het verleden en we niet weten wie we zijn, overweldigd door angst en zonder energie om onze verantwoordelijkheid te nemen, is het uitgesloten dat we ons doel behalen.

In mijn boek  Een stap uit de duisternis’ geef ik tips hoe je van de oever los te maken, op weg naar een tevreden leven.  https://www.bol.com/nl/p/een-stap-uit-de-duisternis/9200000122612117/

Volstaat dit niet dan luister ik graag naar jouw tijdens een gesprek en bekijken we samen welke stappen je kan zetten.  Maak gerust een afspraak.  Vergeet intussen niet te groeien, bloeien en genieten!