Vrijdag 18 augustus 2023

Waarom gaan mensen vreemd?

 

'Ze leven nog lang en gelukkig (voor altijd???). Een relatie onderhouden is geen evidentie. Uit een massa mensen kies jij die ene uit waarvan jij denkt dat hij/zij de ware is. Dit blijkt voor een tijdje zo te zijn tot het 'noodlot' toeslaat. Je partner gaat vreemd.

Er is een ander in het spel die het vertrouwen in je partner sloopt. Het contract dat jullie samen hadden opgesteld is in één klap verbroken. Vooral vrouwen vragen zich onmiddellijk af: 'Wat is er verkeerd met mij?' 'Waarin ben ik tekort geschoten?' 'Wat had ik anders moeten doen?' 'Wat had ik moeten laten?'

Men voelt zich tot in het diepst van zijn wezen gekrent. Het vertrouwen is beschaamd. Als bedrogen partner schaam je je naar de buitenwereld toe. 'Wat gaan andere mensen nu van mij als bedrogen vrouw denken?

Je voelt je verloren en verworpen. Je bent bang dat je partner je in de steek laat. Of je beslist zelf weg te gaan of je zet de ander aan de deur.

De vraag 'waarom' spookt de ganse dag door je hoofd. Er zijn twee uitgangspunten waarom mensen vreemdgaan. De eerste vloeit voort uit de relatie zelf, de andere uit persoonlijke overwegingen. Laten we dit even nader bekijken:

Ontrouw dat ontstaat vanuit de relatie zelf:

1. De derde heeft eigenschappen die de partner niet heeft en mist bij zijn wederhelft. Er is een verschil van opleidingsniveau, leeftijdsverschil, interesse waardoor de partner zich niet begrepen voelt met als gevolg eenzaamheid binnen de relatie die de derde opvult.

2. Binnen de relatie spreekt ieder zijn eigen taal waardoor vervreemding ontstaat. De ene wil graag tijd met elkaar doorbrengen terwijl de ander zich focust op de carrière. De derde is bereid om samen activiteiten te doen en tijd te investeren in de relatie en vangt hiermee het gemis op.

3. Het verlangen om de partner zo onder druk te zetten zodat deze zijn/haar gedrag gaat veranderen.

4. Het betaald zetten van de ontrouw van de ander.

5. Een einde maken aan de sleur binnen de relatie. Een nieuwe relatie brengt opwinding, onvoorspelbaarheid en avontuur.

6. Is een van de partners bezitterig, dan kan een buitenechtelijke relatie ervoor zorgen dat de ander zich hiervan kan losmaken.

7. In een van elkaar afhankelijke relatie kan een derde zorgen voor onafhankelijkheid.

8. Speelt de ene partner de 'les' over de ander, dan kan deze laatste via een derde het gevoel krijgen onafhankelijk eigen beslissingen te nemen.

9. In een 'straffende' relatie waarbij de ene partner de andere verwijten maakt of de volledig verantwoordelijkheid geeft voor wat er fout gaat, zoekt de ontrouwe partner troost bij de derde.

Ontrouw dat ontstaat vanuit de partner zelf:

1. Hij/zij wil testen of er durf is om buiten de lijntjes te kleuren.

2. De partner wil zijn/ haar eigen vrijheid vergroten.

3. Er is een grote behoefte aan onafhankelijkheid die men wil invullen.

4. Uit nieuwsgierigheid. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Man of vrouw wil kijken of er geen kansen zijn blijven liggen.

5. Hij/zij zoekt plezier en/of comfort voor zichzelf.

6. De trouwe/brave partner wil ook eens 'slecht' zijn. Komt voor in goede huwelijken.

7. De partner ervaart een buitenechtelijke relatie als een 'surplus'.

8. De relatie met de derde kan je begrijpen vanuit de context van een levensfase, de zogenaamde midlifecrisis.

De pijn voor de bedrogen partner is ondraaglijk. Men verliest alle houvast.

Maar:

· Verliefdheid is geen relatie

· Verliefdheid is geen liefde

· Verliefdheid kan iedereen overkomen

· Een relatie met een derde is niet noodzakelijk een definitieve breuk

· Zoals we al opmerkten is vreemdgaan niet altijd het gevolg van een tekort in de relatie.

Is de relatie sterk genoeg, dan overleeft zij de ontrouw en is de buitenechtelijke relatie per definitie eindig, ook al kan het een tijdje duren.  Het stopzetten van de ontrouw betekent voor beide partners opluchting, verlies en pijn.

Kan het worden zoals vroeger?

Het antwoord is eenvoudig: het zal nooit meer hetzelfde zijn! Dat betekent niet dat het slechter wordt, wel anders. Vertrouwen kan je terug opbouwen, maar de gezamenlijke pijn, het verlies van wat uniek was moet je leren dragen. De voorwaarden om dit te kunnen is de kunst om de partner te vergeven.

Hierbij is het ook van belang om de oorzaak van het vreemdgaan op te sporen. Van hieruit kan je verder werken aan je relatie. Heb je hierbij hulp nodig? Ik help jullie graag verder!

Twijfel niet om mij te volgen op Facebook zodat je op de hoogte blijft van nieuwe inzichten, tips en activiteiten.